Publicēts: 04.07.2024.

ECB ikgadējā forumā Portugālē Mārtiņš Kazāks sniedza intervijas "CNBC", "Bloomberg" un "Econostream Media", kurās skaidroja procentu likmju samazinājuma ietekmi un nepieciešamību veicināt Eiropas Savienības ekonomisko izaugsmi.

  • Inflācijas temps strauji sarucis, tuvojoties 2 % līmenim, un jūnijā veiktā procentu likmju samazināšana iezīmēja stingrības mazināšanas cikla sākumu. Saskaņā ar mūsu bāzes scenāriju procentu likmju pazemināšana turpināsies. Tomēr jāņem vērā, ka inflācija augstas nenoteiktības apstākļos varētu saglabāties neelastīga un tās tempa novērtējums arī turpmāk būs balstīts datos (nevis atsevišķā novērojumā). Turklāt joprojām jāvērtē norises saistībā ar darba samaksas kāpumu, uzņēmumu peļņas maržu un ražīgumu.
  • Nepieciešams veicināt ES ekonomisko izaugsmi. Ekonomiskajai aktivitātei nepārsniedzot valstu robežas, ES kļūst sadrumstalota un samazinās mūsu apjoma priekšrocību un izaugsmes potenciāls. Mums jāievieš vairāk ES mēroga risinājumu un jau sen nepieciešamo strukturālo reformu tādās jomās kā vienotais pakalpojumu tirgus, banku savienības izveide, kapitāla tirgu savienība, kopēja fiskālā spēja un kopīgs aizsardzības finansējums.